Este un fungicid pentru combaterea putregaiului cenuşiu din culturile de viţă de vie, pomi, legume şi plante ornamentale . Mecanismul de acţiune constă în inhibarea capacităţii ciupercii de a produce enzimele necesare procesului de infecţie. Acţionează prin contact, iar pătrunderea în plantă se face translaminar prin frunze. După aplicare produsul se distribuie şi prin vapori, fiind astfel preluat de frunzele neatinse de soluţia de stropit şi ajunge la viţa de vie în interiorul ciorchinelui.
Este compatibil cu majoritatea insecticidelor şi fungicidelor folosite.Nu se recomandă amestecul cu substanţe puternic alcaline sau produse ce conţin aluminiu. Nu afectează procesele de vinificaţie şi inhibă formarea lactozei, enzimă responsabilă de oxidarea proteică a vinurilor ( casarea).
CULTURA |
ORGANISMUL DĂUNĂTOR |
DOZA |
TIMP DE PAUZĂ |
Vița de vie |
Putregaiul cenușiu |
1,5 l/ha în 1000 l apă |
21 zile |
Floarea soarelui |
Putregaiul cenușiu |
2,25 l/ha (2 tratamente în vegetație) |
- |
Tomate |
Putregaiul cenușiu |
1,5 l/ha |
- |
Păr |
Rapăn |
1,5 l/ha |
|
Mod de utilizare:
Viţă de vie – numărul de tratamente variază în funcţie de sensibilitatea solului.Pentru a nu se crea rezistenţă şi pentru menţinerea eficacităţii produsului se va alterna cu fungicide botriticide din alte grupe chimice.
Păr – pentru combaterea rapănului se recomandă utilizarea produsului preventiv sau curativ de la începutul perioadei de vegetaţie până la sfârşitul înfloritului.Numărul tratamentelor trebuie să fie adaptat sensibilităţii soiului şi gradului de risc de apariţie a bolii.La presiuni mari de infecţie se recomandă aplicarea în amestec cu Topsin, Rover.
Legume – se recomandă în special la varietăţile sensibile la atacul putregaiului cenuşiu.